Τροφές που βοηθούν τη μνήμη.

Ενισχύστε το ανοσοποιητικό σας σύστημα και περιορίστε τις αλλεργίες.
May 4, 2017
Διατροφή για παραλία…
June 22, 2017
Show all

Τροφές που βοηθούν τη μνήμη.

Τροφές που βοηθούν την μνήμη

 

Υπάρχουν για όλους μας κάποιες στιγμές που ξεχνάμε σημαντικές πληροφορίες όπως που παρκάραμε ή κάποιο ραντεβού. Έρχονται δηλαδή στιγμές που «κολλάει το μυαλό μας». Μια από τις αιτίες του προβλήματος πέρα από το άγχος και τους ρυθμούς της καθημερινότητας, είναι το περιεχόμενο του πιάτου μας!

Σύμφωνα με έρευνες η κατανάλωση τροφών που περιέχουν βιταμίνες C, B12, B1, Β5, B6, E, αλλά και ορισμένα από τα απαραίτητα αμινοξέα ενισχύει την μνήμη. Ας δούμε αναλυτικά!

Γλυκόζη: Ο εγκέφαλος είναι μια μηχανή με συνεχή λειτουργία που έχει ως καύσιμο την γλυκόζη. Οι υδατάνθρακες και τα σάκχαρα προμηθεύουν με γλυκόζη τον εγκέφαλο προκειμένου να την χρησιμοποιήσει σε διάφορες λειτουργίες. Όταν παραλείπουμε γεύματα λοιπόν διακόπτεται η τροφοδοσία της γλυκόζης στον εγκέφαλο με αποτέλεσμα να μην μπορούμε να συγκεντρωθούμε και να απομνημονεύσουμε.

Βιταμίνες του συμπλέγματος Β: Προτιμήστε άπαχα γαλακτοκομικά προϊόντα, πουλερικά, ψάρια, αυγά, πλιγούρι, όσπρια και δημητριακά ολικής άλεσης. Αναλυτικά: Β1: απαραίτητη για την υγεία του μυαλού και των νεύρων. Συμμετέχει στο μεταβολισμό των υδατανθράκων και σε έλλειψή της παρατηρείται κατάπτωση του Νευρικού Συστήματος (ΝΣ), Β5: συμμετέχει στην παραγωγή της ακετυλοχολίνης ( υπεύθυνη για την μεταφορά ερεθισμάτων στα νευρικά κύτταρα), Β6: βοηθά στην σωστή λειτουργία του ΝΣ, ενώ σε έλλειψή της παρατηρείται σύγχυση, B12: απαραίτητη για την ομαλή ανάπτυξη του ΝΣ και την ενίσχυση της αυτοσυγκέντρωσης και μνήμης.

Μαγνήσιο: Ενεργοποιεί την δράση των βιταμινών του συμπλέγματος Β και βρίσκεται στα γαλακτοκομικά, τα αμύγδαλα, τις μπανάνες αλλά και τα μαυρομάτικα φασόλια.

Βιταμίνη C: Καταναλώστε φρούτα και λαχανικά για να πάρετε τη απαραίτητη ποσότητα βιτ C η οποία έχει αντιοξειδωτική δράση, διατηρώντας υγιή τα εγκεφαλικά μας κύτταρα.

Βιταμίνη Ε: Φυτικά έλαια, σκούρα πράσινα φυλλώδη λαχανικά και δημητριακά ολικής άλεσης αποτελούν πηγές της. Είναι απαραίτητη για την προστασία της δομής των κυττάρων και ειδικά των ερυθρών αιμοσφαιρίων, έχει σπουδαία αντιοξειδωτική δράση προστατεύοντας έτσι τον εγκέφαλο από την εκφύλιση των κυττάρων που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Φολλικό Οξύ: Εμπλέκεται στη σύνθεση, επιδιόρθωση και κανονική λειτουργία του DNA. Το συναντάμε στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια, φασόλια, αβοκάντο μπανάνες πορτοκάλια και σπαράγγια. .

Χολίνη: Ενδυναμώνει την μνήμη και ενισχύει την δυνατότητα συγκέντρωσης. Συναντάται σε αυγά, σοκολάτα και συκώτι.

Πράσινο τσάι: Περιέχει θειαμίνη και πολλές αντιοξειδωτικές ουσίες που συμβάλουν και στην διαδικασία της μάθησης.

Ω 3 λιπαρά: Περιέχονται στα λιπαρά ψάρια όπως σαρδέλα, ο σολομός, ο γαύρος και το σκουμπρί. Συνιστάται η κατανάλωσή τους 2-3 φορές την εβδομάδα. Επίσης συναντάμε τα ω-3 λιπαρά στα καρύδια, τον λιναρόσπορο και το έλαιό του, καθώς και στην αντράκλα (γλιστρίδα). Πληθώρα ερευνών έχει δείξει πως η κατανάλωση των ω-3 λιπαρών εκτός από την σημαντική δράση που ασκεί στη μνήμη και την άνοια, βελτιώνει και τη διάθεση. Άτομα με υψηλότερα ποσά ω-3 λιπαρών στη διατροφή τους, εμφανίζουν ηπιότερα συμπτώματα κατάθλιψης σε σύγκριση με άλλους που δεν κατανάλωναν τις παραπάνω τροφές συχνά.

Τέλος, αποφύγετε μεγάλες ποσότητες αλκοόλ, καθώς καταστρέφει τα εγκεφαλικά κύτταρα.

Βάλτε το πρωινό στην καθημερινότητά σας για να βελτιώστε σημαντικά την πρόσφατη μνήμη σας και φυσικά κοιμηθείτε αρκετά καθώς ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση των όσων μάθαμε την μέρα που πέρασε αλλά και το ¨ξεσκαρτάρισμα¨ των πληροφοριών μικρής αξίας που συλλέξαμε.

Είναι προφανές λοιπόν πως η διατροφή, σε συδυασμό πάντα με κάπιες βελτιώσεις στην καθημερινότητα, μπορεί να βελτιώσει την μνήμη η οποία με το πέρασμα του χρόνου μειώνεται όπως είναι φυσικό λόγω της γήρανσης που επέρχεται. Δώστε στο μυαλό σας αυτό που του αξίζει και εκείνο με τον καιρό θα σας ανταποδώσει την καλή πράξη!!!