Η Μεσογειακή διατροφή προστάτης του εγκεφάλου!

Αντιοξειδωθείτε και προστατευτείτε!!!
09/02/2017
Απλά dressing για μοναδικά νόστιμες σαλάτες
16/02/2017
Show all

Η Μεσογειακή διατροφή προστάτης του εγκεφάλου!

Η μέχρι τώρα καρδιο-προστατευτική Μεσογειακή διατροφή, μπορεί να βοηθήσει και στην διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου , σύμφωνα με νέα έρευνα.

Ερευνητές στη Σκωτία εξέτασαν τον όγκο του εγκεφάλου εκατοντάδων ενήλικων μεγαλύτερης ηλικίας για πάνω από τρία χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα άτομα που ακολουθούσαν πιο πιστά τα Μεσογειακά πρότυπα διατροφής- πολλά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και φασόλια – διατηρούσαν καλύτερο μέγεθος του εγκεφάλου σε σχέση με εκείνους που δεν τρέφονταν με αυτό τον τρόπο.

«Άλλη μια έρευνα προτίθεται να δείξει την προστατευτική δράση της μεσογειακής διατροφής στην κανονική γνωστική [ψυχική] μείωση, την άνοια και την νόσο Αλτσχάιμερ», δήλωσε ο επικεφαλής της μελέτης Michel Luciano.

Η νέα μελέτη, προτείνει ως πιθανό μηχανισμό δράσης της Μεσογειακής διατροφής, την διατήρηση του μεγέθους του εγκεφάλου, σύμφωνα με το πανεπιστήμιου του Εδιμβούργου.

Η μεσογειακή διατροφή είναι ένα στυλ διατροφής που δίνει έμφαση στα φρούτα, τα λαχανικά, το ελαιόλαδο αντί για βούτυρο, φασόλια και σπόρους δημητριακών, όπως το σιτάρι και το ρύζι. Οι μέτριες ποσότητες ψαριού, γαλακτοκομικών προϊόντων και το κρασί που περιλαμβάνονται, ενώ το κόκκινο κρέας και τα πουλερικά είναι περιορισμένες.

Οι ειδικοί γνωρίζουν ότι με την ηλικία, ο εγκέφαλος συρρικνώνεται και τα κύτταρα του εγκεφάλου χάνονται. Αυτό μπορεί να επηρεάσει τη μάθηση και τη μνήμη, δήλωσε ο Luciano.

Η μεσογειακή διατροφή μπορεί να αποτρέψει την απώλεια μνήμης.

Στην παραπάνω μελέτη, η ηλικία δεν είχε μεγαλύτερη επίδραση στον όγκο του εγκεφάλου. Ωστόσο η επίδραση της μεσογειακής διατροφής μείωσε στο μισό την φυσιολογική γήρανση.

Ο συνδυασμός των τροφών μπορεί να προστατεύσει από παράγοντες όπως η φλεγμονή και αγγειακή νόσος, η οποία μπορεί να προκαλέσει συρρίκνωση του εγκεφάλου, πρόσθεσε. Ο Heather Snyder, διευθυντής των ιατρικών και επιστημονικών εργασιών για την Ένωση Alzheimer, δήλωσε ότι η νέα μελέτη «επιβεβαιώνει αυτό που έχουμε δει μέχρι σήμερα» . Η έρευνα αυτή, μαζί με άλλες μελέτες, δείχνουν ότι η συνολική διατροφή επηρεάζει τη σκέψη και την υγεία του εγκεφάλου, πρόσθεσε ο  Heather Snyder.

Ανάμεσα λοιπόν στα πολλά οφέλη της Μεσογειακής διατροφής προστίθεται και ένα ακόμη. Όλα δείχνουν λοιπόν πως ακλουθώντας τον τρόπο με τον οποίο μεγαλώσαμε και κρατώντας μακριά τα ξένα πρότυπα διατροφής, είμαστε ένα βήμα πιο κοντά στον να διατηρήσουμε και την πνευματική μας διαύγεια για όσο περισσότερο γίνεται.

Πηγή: https://www.everydayhealth.com/

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner