Αντιοξειδωθείτε και προστατευτείτε!!!

Ενισχύστε την άμυνα του οργανισμού
26/01/2017
Η Μεσογειακή διατροφή προστάτης του εγκεφάλου!
14/02/2017
Show all

Αντιοξειδωθείτε και προστατευτείτε!!!

Ολο και πιο συχνά ακούμε για τροφές που χαρακτηρίζονται αντιοξειδωτικές και υπόσχονται προστασία από διάφορες παθολογικές καταστάσεις, όπως η νόσος Alzheimer, Parkinson, η υπέρταση, ο καρκίνος, η γήρανση και άλλα. Τι κάνουν όμως αυτές οι τροφές στην πραγματικότητα; Η δουλειά τους είναι να μας προστατεύουν από την καταστροφική δράση των ελευθέρων ριζών. Οι ελεύθερες ρίζες είναι μόρια στα οποία ένα από τα ηλεκτρόνιά τους είναι χωρίς ταίρι. Επειδή όμως είναι συντροφικά μόρια, παίρνουν το ηλεκτρόνιο που τους λείπει από άλλα μόρια που τυγχάνει να βρίσκονται κοντά τους, με αποτέλεσμα να χαλούν τη δομή του άλλου μορίου για να φτιάξουν τη δική τους! Εγωιστικό έτσι; Αυτό λοιπόν είναι και η οξείδωση.

Σε αυτό το σημείο έρχεται η δράση των αντιοξειδωτικών ουσιών που πραγματοποιούν αυτό ακριβώς που δηλώνει και το όνομά τους, δηλαδή αποτρέπουν την οξείδωση.

Πηγές αντιοξειδωτικών ουσιών είναι το ασκορβικό οξύ, οι πολυφαινόλες, τα καροτενοειδή, οι τοκοφερόλες κ.α Όλα αυτά μπορούμε να τα βρούμε :

Σε φρούτα και λαχανικά εποχής. Σημαντικό να είναι φρέσκα και σε καλή κατάσταση αποδίδοντας τα τη μέγιστη αντιοξειδωτική τους ικανότητα.

Πράσινα και φυλλώδη λαχανικά όπως το σπανάκι και το μαρούλι , πλούσια σε βιτ C.

Σταυρανθή λαχανικά όπως το μπρόκολο, κουνουπίδι και λαχανάκια Βρυξελλών επίσης πλούσια σε βιτ C.

Εσπεριδοειδή όπως πορτοκάλια, μανταρίνια, λαχανικά και φρούτα πράσινου, κίτρινου και πορτοκαλί χρώματος όπως πιπεριές , καρότα, βερίκοκα, γλυκοπατάτες καρπούζι και κολοκύθα, τροφές πολύσιες σε Β καροτένιο.

Ελαιόλαδο, αμύγδαλα, καρύδια, φουντούκια, σκούρα φυλλώδη λαχανικά και αυγά, τροφές πλούσιες σε τοκοφερόλη.

Μούρα, μύρτιλλα, κεράσια, σταφύλια, φράουλες, λάχανο, κάρδαμο και κουνουπίδι, σπαράγγια, τροφές πλούσιες σε ανθοκυανίνες. Εδώ συναντάμε και το πράσινο και μαύρο τσάι.

Ντομάτες , γκρέιπφρουτ και καρπούζι πλούσια σε λυκοπένιο.

Οι παράγοντες για να αυξηθεί η συγκέντρωση των ελευθέρων ριζών και να προκληθεί η οξείδωση των κυττάρων μπορεί να είναι το κάπνισμα, κάποια πολύ στρεσογόνα κατάσταση, η περιβαλλοντική μόλυνση, η ακτινοβολία, το αλκοόλ αλλά και τα συστατικά φαρμάκων ή και τροφίμων. Αποφεύγοντας όσο μπορούμε λοιπόν τα παραπάνω και επιλέγοντας να ακολουθήσουμε μια ισορροπημένη διατροφή, μπορούμε να καλύψουμε τις ανάγκες του οργανισμού μας σε αντιοξειδωτικά.

Καλη επιτυχία!!!

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner