12 συνήθειες που μας παχαίνουν.

Αντικατάσταση αγελαδινού γάλακτος από μη γαλακτοκομικά προιόντα!
January 23, 2018
Οι τροφές που δηλητηριάζουν τον εγκέφαλο!
February 9, 2018
Show all

12 συνήθειες που μας παχαίνουν.

Κάθε χρόνο τείνουμε να προσθέτουμε από μισό έως ένα κιλό. Αυτό συμβαίνει ακόμη και δεν αυξήσουμε την ποσότητα του φαγητού που καταναλώνουμε. Υπάρχουν κάποιες συνήθειες που σταδιακά οδηγούν σε αύξηση του βάρους μας οι οποίες όμως με λίγη καλή θέληση αλλάζουν!!!

 

 • Τρώτε γρήγορα.

Με τους τρελούς ρυθμούς της καθημερινότητας ο χρόνος που διαθέτουμε στο φαγητό είναι όλο και πιο λίγος. Μελέτες δείχνουν πως άτομα που τρώνε σε μικρό χρόνο τα γεύματά τους αυξάνουν τις πιθανότητα να γίνουν υπέρβαροι ή παχύσαρκοι.

Σίγουρα έχετε ακούσει πως χρειάζεται χρόνος για να φτάσει το σήμα από το στομάχι στον εγκέφαλο και είναι αλήθεια. Απολαύστε λοιπόν το γεύμα σας και στείλτε το σωστό μήνυμα!

 

 

 • Δεν πίνετε αρκετό νερό.

Η μειωμένη κατανάλωση νερού οδηγεί σε δίψα. Κάποιοι σκέφτονται πως όταν διψάσουν τότε είναι και η στιγμή που το σώμα θέλει νερό. Η αλήθεια είναι πως η δίψα είναι η κραυγή απογνωσης που στέλνει το σώμα προκειμένου να δώσετε την κατάλληλη ποσότητα νερου για να μπορέσει να λειτουργήσει σωστά.

Μην ξεχνάτε πως αποτελούμαστε από 70 % περίπου νερό! Αν δεν σας είναι ευχάριστο να πίνετε το νερό μπορείτε να το αρωματίσετε με λεμόνι, αγγούρι, κεράσια ή όποιο φρούτο σας ευχαριστεί.

 

 

 • Είστε πολύ κοινωνικοί!

Αν περιτριγυρίζεστε από κόσμο, αν η δουλειά σας έχει να κάνει με συναντήσεις για φαγητό ή ποτό, είναι πιθανό να παχύνετε πολύ εύκολα!

Για να το αποφύγετε αυτό μπορείτε να αποφύγετε το ψωμί με το φαγητό, προτιμήστε ως 1ο πιάτο σαλάτα ή κάποια σούπα, φάτε ένα μικρό σνακ πριν να πάτε για φαγητό κ.α. που θα αναλυθούν σε κάποιο άλλο άρθρο!!

 

 

 • Καθιστική ζωή.

Σύμφωνα με μελέτες οι άνθρωποι που κάθονται περισσότερο την καθημερινότητά τους είναι πιθανό να είναι υπέρβαροι και παράλληλα έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων ασθενειών.

Προκειμένου να βοηθήσετε το σώμα σας, φροντίστε να κάνετε κάποιας μορφής άσκηση 2-3 φορές την εβδομάδα, πριν από μια πολύωρη καθιστική εργασία ή ακόμη και στο γραφείο!!!

 

 

 • Έλλειψη ύπνου.

Έχει βρεθεί πως η έλλειψη ύπνου συνδέεται άμεσα με την αύξηση του βάρους σώματος. Αυτό συμβαίνει λόγω ορμονικών αλλαγών που προκαλεί η έλλειψη υπνου.

Επίσης άτομα που δεν κοιμούνται αρκετά τείνουν να καταναλώνουν περισσότερες θερμίδες ημερησίως, αποθηκεύοντας λίπος στην περίμετρο της μέσης αυξάνοντας τον κίνδυνο καρδιακών ασθενειών.

 

 

 

 • Τρώτε μπροστά στην τηλεόραση, tablet ή κινητό.

Όταν τρώμε μπροστά σε οθόνη αποσπάται η προσοχή μας από το φαγητό με αποτέλεσμα να τρώμε ασυναίσθητα και ανεξέλεγκτα καταναλώνοντας μεγαλύτερη ποσότητα φαγητού από αυτή που πρέπει.

Αφαιρέστε όλους τους περισπασμούς, εστιάστε στο γεύμα σας και απολαύστε ευχάριστα και συνειδητά το φαγητό σας.

 

 

 

 

 • Πίνετε πολλές θερμίδες!

Όταν πίνουμε πολλά θερμιδογόνα ροφήματα όπως αναψυκτικά, χυμοί με προσθήκη ζάχαρης ή άλλων γλυκαντικών ουσιών, αυξάνουμε την αποθήκευση λίπους.

Ο εγκέφαλος δεν προσμετρά τις θερμίδες που λαμβάνει από ροφήματα ως πραγματικό φαγητό με αποτέλεσμα μαζί με την τροφή που καταναλώνουμε να φτάνουμε σε ένα θετικό ισοζύγιο θερμίδων και να παχαίνουμε.

Φάτε ωμά τα φρούτα σας και όχι με την μορφή χυμών καθώς θα χορτάσετε καλύτερα και  για περισσότερη ώρα.

 

 

 • Δεν τρώτε αρκετές φυτικές ίνες

Η επαρκής κατανάλωση φυτικών ινών βοηθά στον έλεγχο την όρεξης και του κορεσμού και μειώνει την απορρόφηση λίπους.

Αυξήστε την κατανάλωση λαχανικών, οσπρίων, φρούτων και δημητριακών ολικής άλεσης και επωφεληθείτε!

 

 

 • Περνάτε τη μέρα σας χωρίς ενδιάμεσα γεύματα.

Όταν μένουμε νηστικοί για πολλές ώρες, η πείνα μεγαλώνει με αποτέλεσμα όταν καθίσουμε να φάμε ένα γεύμα να τρώμε πολλαπλάσιες μερίδες προκειμένου να καλύψουνε το τόσο πολύ έντονο αίσθημα που έχει δημιουργηθεί. Αυτό οδηγεί σε αύξηση βάρους. Επίσης η παρατεταμένη πείνα οδηγεί στο να επιθυμούμε ανθυγιεινά τρόφιμα.

Φροντίστε λοιπόν να έχετε μαζί σας κάποιο σνακ για τα ενδιάμεσα γεύματα όπως φρούτα, ξηροί καρποί, γιαούρτι κ.α. Με τον τρόπο αυτό θα μπορείτε να ελέγξετε καλύτερα και την ποσότητα της τροφής του κυρίως γεύματός σας!

 

 

 • Περιορισμένη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών.

Η κατανάλωση επαρκών μερίδων φρούτων και λαχανικών πέρα από τα θρεπτικά συστατικά  που προσφέρει, φορτίζει το σώμα και το μυαλό με ενέργεια, δίνει νερό, δημιουργεί αίσθημα κορεσμού και αποδίδει λίγες θερμίδες με αποτέλεσμα να βοηθά στην διατήρηση του βάρους.

Αν δυσκολεύεστε να φάτε τα φρούτα και τα λαχανικά μπορείτε να τα προσθέσετε σε σούπες και να τα πολτοποιήσετε, να τα βάλετε σε σάλτσες τριμμένα, να προσθέσετε φρούτα στα δημητριακά πρωινού ή ακόμη να φτιάξετε φρουτόκρεμα ή smoothie.

 

 

 • Ακανόνιστα ωράρια γευμάτων.

H κατανάλωση γεύματος σε τακτά χρονικά διαστήματα, περιορίζει το αίσθημα πείνας, βοηθάει στο έλεγχο ποσότητας του φαγητού, του βάρους και του μεταβολισμού, βοηθά την ισορροπία των ορμονών στο αίμα ( ινσουλίνη) και μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης χρόνιων παθήσεων (σακχαρώδης διαβήτης, καρδιακές παθήσεις κ.α.)

Μην ξεχνιέστε λοιπόν, φάτε ανά 3-4 ώρες για να μην πεινάτε και διατηρήσετε τη σιλουέτα σας και την υγεία σας!

 

 

 • Υπερκατανάλωση light προϊόντων.

Στα πλαίσια είτε απώλειας βάρους είτε σωστότερης διατροφής πολλοί στρέφονται στα Light προϊόντα. Πάντα ελλοχεύει ο κίνδυνος όμως να καταναλώνονται μεγαλύτερες ποσότητες από το προϊόν με την δικαιολογία πως δε παχαίνει.

Ένα Light προϊόν δεν παχαίνει όταν καταναλώνεται σε κανονικές ποσότητες όπως ένα αντίστοιχο που δεν είναι. Το όφελος που θα προσφέρει το τρόφιμο αυτό είναι πως στην ίδια ποσότητα θα δώσει λιγότερες θερμίδες και λίπος άρα καλύτερη διαχείριση βάρους και έλεγχος της υγείας.

 

 

Είσαι σαφές πως η αλλαγή κάποιων καθημερινών συνηθειών θα βοηθήσει να έχουμε καλύτερο έλεγχο βάρους και να απολαύσουμε τα οφέλη της ισορρόπημένης διατροφής. Συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο Διατροφολόγο- Διαιτολόγο και φτιάξτε το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για εσάς.

Καλή επιτυχία