Ο χειμώνας πέρασε, τα κρύα μας αποχαιρετούν σιγά σιγά αλλά παρατηρούμε πως παρόλο που ο καιρός ανοίγει, δεν έχουμε πάρει κ
αι πολύ τα πάνω μας! «Το μεν πνεύμα πρόθυμο, η δε σαρξ ασθενής» με λίγα λόγια! Έχουμε την διάθεση να ανεβούμε λίγο ψυχολογικά αλλά κάτι μια ίωση που μας ταλαιπωρεί από τη μια ή κάποια αλλεργία από την άλλη μας κάνουν να αισθανόμαστε αδύναμοι και εξαντλημένοι.
Η πηγή του προβλήματος σε αυτή την περίπτωση βρίσκεται στο ανοσοποιητικό μας σύστημα. Το ανοσοποιητικό σύστημα προστατεύει τον οργανισμό από τις επιθέσεις εισβολέων, τους οποίους αναγνωρίζει ως ξένους. Είναι ένα εξαιρετικά πολύπλοκο σύστημα που βασίζεται σ’ ένα πολυσύνθετο και δυναμικό επικοινωνιακό δίκτυο μεταξύ διαφόρων ειδών κυττάρων, τα οποία “περιπολούν” στο σώμα. Όταν έχει πέσει η άμυνά του συστήματος και υπολειτουργεί , τότε παρατηρούνται διάφορες αντιδράσεις όπως συχνές ιώσεις ή λοιμώξεις.
Από την άλλη όταν υπερλειτουργεί το ανοσοποιητικό μας σύστημα παρατηρούμε τα συμπτώματα των αλλεργιών. Όταν μιλάμε για αλλεργίες εννοούμε την υπερβολική αντίδραση του οργανισμού ( συνεχές φτέρνισμα και έντονη καταρροή) σε κάποιον εξωγενή παράγοντα όπως παράδειγμα η γύρη.
Μπορούμε όμως να ενισχύσουμε την άμυνα του οργανισμού μας απέναντι στις ιώσεις και τις αλλεργίες που μας βρίσκουν αδύναμους και ορμούν πολλές φορές ρίχνοντάς μας την διάθεση ή «τσαταλιάζοντας» τα νεύρα, μας καταναλώνοντας τα κατάλληλα τρόφιμα.
Πορτοκάλι: Αποτελεί την πλέον γνωστή σε όλους πηγή βιταμίνης C. Πέρα από την πολύτιμη αυτή βιταμίνη, το πορτοκάλι περιέχει επίσης κάλιο και σελήνιο. Με τον τρόπο αυτό, το πορτοκάλι μας προστατεύει από ιώσεις και κρυολογήματα και μας τονώνει σε περιόδους που αισθανόμαστε ιδιαίτερα κουρασμένοι.
Ελαιόλαδο: Είναι πλούσιο σε μονοακόρεστα λιπαρά καθώς επίσης και σε αντιοξειδωτικές ουσίες όπως η βιταμίνη Ε. Σε έλλειψη βιταμίνης Ε αλλά και μονοακόρεστων λιπαρών μειώνεται η άμυνα του ανοσοποιητικού μας συστήματος και τίθεται σε κίνδυνο το καρδιαγγειακό μας σύστημα. Αν και πρόκειται για λίπος όχι μόνο δεν επιβαρύνει αλλά θεωρείται προστατευτικό για το καρδιαγγειακό σύστημα.
Σκόρδο: Είναι πλούσιο σε αλισίνη στην οποία οφείλει και την χαρακτηριστική του μυρωδιά. Πρόκειται για μια θειούχα ένωση η οποία έχει έντονη αντιμικροβιακή δράση και διεγείρει την παραγωγή λευκοκυττάρων.
Κρεμμύδια: Περιέχουν την ουσία κερκετίνη που έχει πανίσχυρη αντιοξειδωτική δράση και ενισχύει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, είναι πολύ καλό φυσικό αντιφλεγμονώδες ενώ παράλληλα έχει και αντιισταμινική-αντιαλλεργική δράση .Ενδείκνυται για πρόληψη αλλεργικών καταστάσεων, άσθματος κλπ.
Πιπεριές: Είναι πλούσιες σε αντιοξειδωτικές ουσίες προστατεύοντας έτσι τα κύτταρα από τις βλάβες που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες. Είναι καλή πηγή και βιταμίνης C που όπως προαναφέρθηκε, ενισχύει την άμυνα του οργανισμού μας.
Καρότα: Είναι πολύ καλή πηγή βιταμίνης Α, η οποία είναι πολύ σημαντική για την όραση. Επίσης χάρη στα καροτενοειδή που περιέχουν, ασκούν πολύ ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Μέλι: Το μέλι έχει αντισηπτικές ιδιότητες, είναι τονωτικό, αυξάνει το ρυθμό λειτουργίας της καρδιάς, μειώνει προβλήματα έλκους στο στομάχι και γενικά συμβάλλει στην καλή λειτουργία του ανθρώπινου οργανισμού. Το μέλι έχει αντιμικροβιακή δράση και εμποδίζει την ανάπτυξη των βακτηρίων και άλλων παθογόνων οργανισμών.
Μπρόκολο: Πέρα από την σπουδαία αντικαρκινική δράση που έχει, είναι και πολύ πλούσιο σε αντιοξειδωτικές ουσίες. Καθώς είναι πλούσια πηγή βιταμίνης C, ενισχύσει το ανοσοποιητικό σύστημα θωρακίζοντας έτσι τον οργανισμό από την παθογόνο δράση ιών, μικροβίων και τοξικών ουσιών.
Γιαούρτι: Χάρη στην πλούσια συγκέντρωσή του σε προβιοτικά, βοηθά στην διατήρηση της χλωρίδας του εντέρου. Παράλληλα ενισ
χύει την άμυνα του οργανισμού στις μολύνσεις κυρίως γυναικολογικής φύσεως. Η καταπραϋντική του δράση στο πεπτικό σύστημα βοηθά στην ανακούφιση της καούρας στο στομάχι.
Tip: Μπορείτε ακόμη και να συνδυάσετε τια παραπάνω τροφές δημιουργώντας πολύ νόστιμα, θρεπτικά και γιατί όχι εντυπωσιακά πιάτα! Για παράδειγμα συνδυάστε τα ζυμαρικά με το μπρόκολο και το σκόρδο, ή φτιάξτε πιπερόπιτα συνδυάζοντας τις πιπεριές , τα κρεμμύδια, το ελαιόλαδο και τα καρότα. Και για επιδόρπιο, τι καλύτερο από ένα γιαούρτι με μέλι!!!
Εμπλουτίστε την διατροφή σας λοιπόν με τα παραπάνω τρόφιμα ώστε να δώσετε στον οργανισμό σας την δύναμη που χρειάζεται για να σας προστατέψει από ιώσεις και κρυολογήματα, αλλά και για να μειώσετε τα συμπτώματα των αλλεργιών που ίσως σας ταλαιπωρούν ή ακόμη καλύτερα να τις προλάβετε!
Καλή όρεξη και μην ξεχνάτε να φροντίζετε το σώμα σας!!!