Η χολίνη είναι μια θρεπτική ουσία που συναντάμε στα αυγά, το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Συνεργάζεται με άλλες βιταμίνες Β (φυλικό οξύ, Β6 & Β12) για την επεξεργασία του λίπους της διατροφής και διατήρηση υγιούς νευρικού συστήματος. Αν και οι πηγές αυτής είναι πολλές, έχει βρεθεί πως οι άνθρωποι δεν παίρνουν την απαραίτητη ποσότητα αυτής. Καθώς οι πηγές είναι κυρίως ζωικής προέλευσης, πρώτοι στη λίστα της έλλειψης χολίνης είναι οι vegan και οι χορτοφάγοι. Τα τελευταία 21 χρόνια, το Ινστιτούτο Φαρμάκων συνέστησε καθημερινή κατανάλωση χολίνης 550 mg ημερησίως για άνδρες και 425 mg ημερησίως για τις γυναίκες και αύξησε την ποσότητα στα 450 mg για τις εγκυμονούσες και 550 mg για τις θηλάζουσες. Αυτή η ποσότητα πρόσληψης χολίνης δεν φαίνεται να είναι πολύ δύσκολη να προσληφθεί καθώς ένα αυγό που είναι σφιχτά βρασμένο έχει περίπου 113 mg χολίνης! |
Σύμφωνα με τα Εθνικά Ινστιτούτα Υγείας, η χολίνη είναι ένα βασικό θρεπτικό συστατικό που βρίσκεται σε πολλά τρόφιμα.
Που βοηθά :
Αν και το σώμα παράγει κάποια ποσότητα χολίνης στο ήπαρ, το μεγαλύτερο μέρος της χολίνης που χρειαζόμαστε προέρχεται από τα τρόφιμα που τρώμε.
Ιδανικές πηγές: Βρίσκεται φυσικά στους κρόκους αυγών, τα ψάρια (όπως ο σολομός), το κρέας και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Η καλύτερη πηγή είναι τα αυγά. Ένα μεγάλο αυγό μπορεί να προσφέρει το 25% των ημερήσιων αναγκών σε χολίνη μιας εγκύου γυναίκας και περισσότερο από το ήμισυ της χολίνης που απαιτείται για παιδιά ηλικίας 4 έως 8 ετών. Υπάρχουν και φυτικές πηγές της χολίνης όπως τα λαχανάκια Βρυξελλών, το μπρόκολο, το κουνουπίδι, το φύτρο σιταριού, τα φιστίκια και πολλές ποικιλίες φασολιών αλλά είναι σχεδόν αδύνατο να καταναλώσουμε την επαρκή ποσότητα αυτών ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες σε χολίνη.
Η πεποίθηση πως τα αυγά αυξάνουν την χοληστερόλη του αίματος έχει σαν αποτέλεσμα την σημαντική μείωση της πρόσληψης της χολίνης. Πρόκειται για μια οδηγία την Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρίας που δόθηκε την δεκαετία του 1970 και περιόριζε την κατανάλωση των αυγών σε μόλις 3 την εβδομάδα.
Τα δεδομένα αυτά πλέον έχουν αλλάξει. Τα αυγά μαζί με τα άπαχα κρέατα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα δεν φαίνεται να είναι υπαίτιοι για την αύξηση της χοληστερόλης.
Συμπερασματικά λοιπόν βλέπουμε πόσο σημαντική είναι η επαρκής πρόσληψη χολίνης για την σωστή ανάπτυξη του εγκεφάλου αλλά και την σωστή λειτουργία αυτού, από την εγκυμοσύνη μέχρι και το γήρας!
Καταναλώστε αυγά άφοβα ακόμη και μέχρι 7 την εβδομάδα συνδυαστικά πάντα με ένα υγιεινό τρόπο διατροφής και διαβίωσης.