Πως να ελέγξετε την πείνα σας!

Τα λάθη που σαμποτάρουν την απώλεια βάρους
January 12, 2018
Περιορίστε το αλάτι με απλά βήματα!
January 17, 2018
Show all

Πως να ελέγξετε την πείνα σας!

Μήπως κάθε φορά που αποφασίζετε να μπείτε σε ένα πρόγραμμα διατροφής και να τραφείτε σωστά και ενώ η μέρα σας ξεκινά μια χαρά από διατροφικής απόψεως, λίγες ώρες μετά σας επισκέπτονται τα καλικατζαράκια της πείνας;

Πεινάτε διαρκώς, σκέφτεστε συνέχεια πότε και τι θα είναι το επόμενο γεύμα σας; Ακούτε το ντουλάπι και το ψυγείο να σας εκλιπαρούν να φάτε το κομμάτι γλυκού που έμεινε; Υπάρχει τρόπος να σταματήσετε της ερινύες που σας ρίχνουν στο φαί χωρίς συνείδηση και συναίσθηση!

Αρχικά δώστε σημασία στα σημάδια της πείνας! Συμβαίνει να πεινάμε λίγο και επειδή δεν έχουμε χρόνο ή δεν έχουμε φροντίσει να έχουμε κάτι μαζί μας να τσιμπήσουμε, παρατείνουμε το αίσθημα της πείνας με αποτέλεσμα όταν θα καταφέρουμε να φάμε κάτι, η ποσότητα αυτού του γεύματος να είναι πολύ μεγαλύτερη από αυτή που πρέπει και αντέχουμε!

Ο εύκολος τρόπος είναι να συχνά γεύματα, πίσω από τα οποία κρύβεται και η λογική της πείνας. Συνήθως ανά 2 -4 ώρες πεινάμε. Συστήνεται λοιπόν να τρώμε ανά 3-4 ώρες προκειμένου να διατηρούμε σε χαμηλά επίπεδα την πείνα που θα αισθανθούμε μέχρι το επόμενο γεύμα. Όσο μεγαλύτερο το διάστημα ανάμεσα στα γεύματα, τόσο μεγαλύτερη η πείνα μας!

Ενυδάτωση

Συχνά ξεχνάμε να πίνουμε νερό ή κρυβόμαστε πίσω από δικαιολογίες

του τύπου ‘δεν προλαναίνω’! Η σωστή ενυδάτωση παίζει σημαντικό ρόλο στην ομαλή λειτουργία του οργανισμού. Κάποιος που δεν έχει πιει για πολλές ώρες νερό και παράλληλα εργάζεται -ακόμη και αν κάνει πνευματική και όχι χειρονακτική εργασία- δεν έχει την διαύγεια να καταλάβει αν πεινάει η διψάει με αποτέλεσμα όταν εκτεθεί σε κάποια τροφή να φάει ασυναίσθητα!

                                                             Κορεσμός: Το κλειδί!

Έχει σημασία το είδος της τροφής που λαμβάνουμε καθώς ανάλογα με τον τρόπο που θα την φάμε, την θερμοκρασία, την σύστασή της, τον τρόπο επεξεργασίας της θα επηρεαστεί ανάλογα και η σχέση πείνας – κορεσμού.

Στην παραπάνω βάση συστήνεται να καταναλώνουμε τροφές πλούσιες σε φυτική ίνα. Με τον τρόπο αυτό καθυστερούμε την πέψη, έχουμε γρήγορο και παρατεταμένο κορεσμό άρα καθυστερούμε την πείνα!

Τέτοιες τροφές είναι : Φρούτα, λαχανικά, δημητριακά ολικής άλεσης.

Tips:

  • Βάλτε φυτική ίνα στα περισσότερα γεύματα.
  • Πρωινό με δημητριακά ή ψωμί ολικής άλεσης, βρώμη, αποξηραμένα φρούτα
  • και ξηρούς καρπούς.
  • Δεκατιανό προτιμήστε πάλι φρούτα φρέσκα ή αποξηραμένα, παστέλι, μπάρες δημητριακών ή κάποιο μπισκότο ολικής άλεσης πάντα σε συνδυασμό με μια μερίδα φρούτου.
  • Μην ξεχνάτε την σαλάτα που πρέπει να υπάρχει πάντα στο μεσημεριανό. Συνδυάστε πολλά λαχανικά για να την απολαύσετε περισσότερο. Επίσης τα όσπρια είναι καλή επιλογή καθώς δημιουργούν έντονο και παρατεταμένο αίσθημα κορεσμού. Συνδυάστε τα με την σαλάτα ή ακόμη και με δημητριακά ολικής ή με ρύζι πχ φακόρυζο!
  • Στο βραδινό συνδυάστε λαχανικά με ξηρούς καrπούς και κάποιο παξιμάδι ολικής άλεσης.

Όπως φαίνεται από τα παραπάνω, όταν καταναλώνουμε τρόφιμα πλούσια σε φυτική ίνα, αναγκαστικά λαμβάνουμε λιγότερη ποσότητα τροφής καθώς είμαστε πιο χορτάτοι. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα να αποφεύγουμε και τις επιπλέον θερμίδες που θα παίρναμε από άλλες τροφές που προκαλούν κορεσμό για λίγο και συνήθως είναι πλούσιες σε λίπος όπως παράδειγμα ένα κρουασάν για δεκατιανό.

            Τέλος είναι σημαντικό οι τροφές που καταναλώνουμε να μην έχουν υψηλό γλυκαιμικό δείκτη, δηλαδή να μην ανεβάζουν απότομα το σάκχαρο αίματος. Όταν τρώμε για παράδειγμα κάτι γλυκό για δεκατιανό, απογευματινό ή ακόμη και μια μεγάλη ποσότητα απλού υδατάνθρακα για κυρίως γεύμα όπως λευκά μακαρόνια, αυτό έχεις ως αποτέλεσμα την γρήγορα αύξηση των επιπέδων γλυκόζης στο αίμα. Άρα γρήγορο κορεσμό. Αλλά…..όσο γρήγορα ανέβηκε το σάκχαρο τόσο γρήγορα θα πέσει με αποτέλεσμα σε λίγο χρόνο να πεινάμε πάλι το ίδιο αν όχι και περισσότερο!!!

Καλή επιτυχία!!!