Μετά την τσικνοπέμπτη….τι τρώμε;

Απλά dressing για μοναδικά νόστιμες σαλάτες
16/02/2017
10 διατροφικά μυστικά για μακροζωία και υγεία!
21/02/2017
Show all

Μετά την τσικνοπέμπτη….τι τρώμε;

Η τσικνοπέμπτη είναι μια αφορμή για να βρεθούμε να διασκεδάσουμε, να φάμε και να πιούμε χωρίς τύψεις με απόλυτη δικαιολογία το γεγονός πως είναι μια φορά το χρόνο!!!

Τι γίνεται όμως από την επόμενη μέρα; Στην συνέχεια ακολουθεί ένας πρακτικός οδηγός για την διατροφή που καλό είναι να ακολουθούμε τις ημέρες μετά από τις υπερ φαγίες.

Και επειδή είμαστε σε αποκριάτικη περίοδο και ακολουθούν και άλλες ημέρες σαν την τσικνοπέμπτη, καλό είναι να ακολουθήσουμε κάποια από τα παρακάτω για να δώσουμε μια ανάσα ευεξίας στο σώμα σας.

Πίνουμε πολύ νερό. Πρέπει η ποσότητα του νερού να αυξηθεί σταδιακά , ειδικά την περίπτωση που έχουμε καταναλώσει αλκοόλ, καθώς είναι απαραίτητο να επανέλθει η ενυδάτωση του οργανισμού σε φυσιολογικά επίπεδα. Το νερό συντονίζει τον μεταβολισμό και βοηθά στη ρύθμιση της θερμοκρασίας του σώματος, βοηθά στην κίνηση της τροφής στο έντερο καθώς και στην αποτοξίνωση του οργανισμού. Είναι ουσιώδες για τη ζωή αφού μεταφέ
ρει θρεπτικές ουσίες στα όργανα και τους ιστούς που τις χρειάζονται. Ένας τρόπος να δούμε πόσο ενυδατωμένοι είμαστε, είναι το χρώμα των ούρων, όσο πιο ανοιχτό, τόσο καλύτερα ενυδατωμένοι είμαστε.

Αποφεύγουμε την κατανάλωση κρέατος. Καλό είναι για λίγες μέρες να μην προτιμήσουμε να βάλουμε στο πιάτο μας πάλι κρεατικά. Επιλέγουμε όσπρια που είναι πηγή φυτικών πρωτεϊνών, σύνθετων υδατανθράκων βραδείας απορρόφησης, φυτικών ινών, βιταμινών και ιχνοστοιχείων.

Επιλέγουμε λαδερά όπως φασολάκια, μπάμιες, αρακά, αγκινάρες, σπανακόρυζο. Τα λαδερά φαγητά προσφέρουν σημαντική ποσότητα φυτικών ινών. Αν τα μαγειρέψετε με μικρή ποσότητα ελαιολάδου, το οποίο καλό είναι να προστεθεί στο τέλος του μαγειρέματος, αποτελούν ιδανική διατροφική επιλογή.

Προτιμούμε τα ψάρια για πηγή πρωτεΐνης. Προτιμήστε μικρά λιπαρά ψαράκια όπως σαρδέλα και γαύρος, καθώς είναι πλούσια σε καλά λιπαρά.

Αποφεύγουμε το αλκοόλ. Δίνουμε την δυνατότητα στο συκώτι μας να ξεκουραστεί.

Μειώνουμε το αλάτι. Ημερησίως πρέπει να καταναλώνουμε λιγότερο από 5 γρ αλατιού. Καλό είναι να γνωρίζουμε πως όλα τα συσκευασμένα τρόφιμα περιέχουν αλάτι και γι’αυτό πρέπει να περιορίσουμε την ποσότητα που προσθέτουμε κατά το μαγείρεμα και στο πιάτο μας. Αυτό θα βοηθήσει σε συνδυασμό με την κατανάλωση νερού, να ξεπρηστούμε και από την κατακράτηση που συνήθως υπάρχει μετά από αυξημένη κρεατοφαγία και οινοποσία!

Καταναλώνουμε φρέσκα φρούτα, καθώς είναι πλούσια σε βιταμίνες, και φυτικές ίνες. Βοηθούν τον οργανισμό να αποκτήσει ενέργεια, ενυδάτωση και βοηθούν στην σωστή λειτουργία του εντέρου.

Αποφεύγουμε γαλακτοκομικά πλούσια σε λιπαρά. Προτιμούμε γιαούρτι με 2% λιπαρά, για να μην επιβαρυνθούμε με το επιπλέον λίπος που έχει ένα πλήρες γιαούρτι (περίπου 8% λίπος ανα κεσεδάκι). Επίσης προσέχουμε γιαούρτι που θα προμηθευτούμε να είναι ζωντανό. Αυτό σημαίνει πως για την πήξη του έχουν χρησιμοποιηθεί μη βλαβερά βακτήρια, απαραίτητα για την σωστή λειτουργία του εντερικού συστήματος και όχι ζελατίνη.

Κάνουμε άσκηση. Μια μορφή άσκηση ακόμη και ήπια, είναι ευεργετική καθώς βοηθά τα επίπεδα των ορμονών και μας κάνει να αισθανόμαστε καλύτερα. Αν δεν είστε λάτρεις του γυμναστηρίου, επιλέξτε να περπατήσετε για 40 λεπτά ημερησίως για 3 έως 4 φορές την εβδομάδα. Με τον τρόπο αυτό κρατάμε υψηλό το επίπεδο κατανάλωσης ενέργειας. Με απλά λόγια «καίμε» περισσότερο σε σχέση με το να καθόμαστε απλά χωρίς καμία μορφή άσκησης.

Οι ποσότητες, η ακριβής συχνότητα καθώς και η σειρά των γευμάτων διαφοροποιούνται ανάλογα για τον καθένα. Τα παραπάνω αποτελούν συμβουλές που απευθύνονται σε υγιή άτομα που βρίσκονται σε καλή φυσική κατάσταση. Για παθολογικές καταστάσεις, καλό είναι να επισκεφτείτε ένα πτυχιούχο Διατροφολόγο- Διαιτολόγο ο οποίος θα σας κατευθύνει σωστά και υπεύθυνα ανάλογα με τις ανάγκες σας.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner