Σούπες για να ζεσταθούμε!
21/10/2016
Κουραμπιές VS Μελομακάρονο! Ποιός νικάει;
14/12/2016
Show all

Δίαιτες!Ποιά να διαλλέξω;

Ποια είναι η καλύτερη δίαιτα;

 

dietΣτις μέρες μας με την πληροφόρηση να είναι πιο εύκολη από ποτέ για τους περισσότερους από εμάς, βλέπουμε να ξεφυτρώνουν διαρκώς διάφοροι τύποι διαιτών που η καθεμία με την σειρά της ¨ισχυρίζεται¨ πως είναι η ικανότερη και αποτελεσματικότερη για την απώλεια βάρους αλλά και την απόκτηση της πολυπόθητης σιλουέτας των σταρ του κινηματογράφου!

Τι είναι όμως όλες αυτές οι δίαιτες και ποια είναι η καταλληλότερη για τον καθένα μας; Στη συνέχεια θα διαβάσετε για τις διασημότερες δίαιτες που κατά καιρούς γίνονται μόδα με ότι αυτό μπορεί να συνεπάγεται..

Χημική δίαιτα

Πρόκειται για δίαιτες πλούσιες σε λίπη και πρωτεΐνες και φτωχές σε υδατάνθρακες. Ο παραπάνω συνδυασμός επιτείνει κάποιες ¨χημικές¨ αντιδράσεις στον οργανισμό όπως είναι ο σχηματισμός των κετονικών οξέων, τα οποία πιθανολογείται πως μειώνουν τη όρεξη. Οι δίαιτες αυτές ονομάζονται και κετογονικές. Η πλέον γνωστή δίαιτα αυτής της κατηγορίας είναι η δίαιτα Atkins.

Δίαιτα Atkins

cons-of-atkins-dietΗ πιο διαδεδομένη δίαιτα της δεκαετίας του ΄70 στην Αμερική που με τα χρόνια εξαπλώθηκε και στην Ευρώπη. Η δίαιτα αυτή είναι επινόηση του Αμερικανού καρδιολόγου Dr Robert Atkins και βα
σίζεται στην αντίληψη πως η κατανάλωση υδατανθράκων προκαλεί αύξηση των τριγλυκεριδίων, της ανοχής στην γλυκόζη και αύξηση του βάρους σώματος. Έτσι πολύ εύκολα όλες οι υδαταθρακούχες τροφές –ρύζι, ψωμί, ζυμαρικά, πατάτες, δημητριακά, ποτά, ζάχαρη αλλά και φρούτα- μειώνονται στο ελάχιστο και αντικαθίστανται από πρωτεΐνες και λίπη.

Πράγματι με την δίαιτα αυτή μπορεί κάποιος να χάσει εύκολα βάρος και να αποκτήσει την σιλουέτα που επιθυμεί αλλά την χαρά που θα πάρει, έρχεται να καλύψει μια σειρά από αρνητικές συνέπειες που ακολουθούν την εφαρμογή της συγκεκριμένης δίαιτας. Συγκεκριμένα, η μακροχρόνια αυξημένη κατανάλωση λίπους αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα, ενώ η αυξημένη κατανάλωση πρωτεΐνης επιβαρύνει τους νεφρούς και το συκώτι. Η απουσία των υδατανθράκων έχει και έντονη διουρητική δράση, που σημαίνει απώλεια υγρών από το σώμα και συνακόλουθα μείωση του βάρους, που ασφαλώς είναι το ζητούμενο.

Ένα άλλο αρνητικό είναι ότι το βάρος επανέρχεται γρήγορα μετά το τέλος της δίαιτας, όταν το άτομο επιστρέψει στης παλιές του διατροφικές συνήθειες. Τέλος ο περιορισμός των τροφών που επιτρέπεται να καταναλωθούν, κάθε άλλο παρά καλό μπορεί να κάνει. Δεν είναι και ότι σοφότερο να απομακρύνουμε από το διαιτολόγιό μας τα φρούτα αλλά και τα σιτηρά που αποτελούν άλλωστε την βάση της διατροφικής μας πυραμίδας.

Δίαιτες αποτοξίνωσης

Οι δίαιτες αυτής της κατηγορίας βασίζονται στην υπόθεση πως κάποιες τροφές περιέχουν τοξίνες οι οποίες είναι επιβλαβείς για τον οργανισμό μας και επομένως θα πρέπει να απομακρύνονται προκειμένου να εξασφαλίσουμε την απαραίτητη υγεία. Στις δίαιτες αποτοξίνωσης που συνήθως κρατούν αρκετά, ανάλογα με την υπομονή που έχει ο ενδιαφερόμενος καθώς έχουν μια δόση βασανισμού, απομακρύνονται πλήρως το κρέας, όλες η ζωικής προέλευσης τροφές, η ζάχαρη, το αλεύρι. Επιτρέπεται μόνο η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, χυμών ή ακόμη και μόνο νερού για όλη την ημέρα.

Σε πολλές περιπτώσεις στα πλαίσια της αποτοξίνωσης συστήνονται και κάποια καθαρτικά φυσικά ή όχι καθώς και διουρητικά συμπληρώματα προκειμένου να ΄΄καθαρίσει΄΄ πλήρως το έντερο και το συκώτι. Η μέθοδος αυτή δεν είναι απαραίτητη καθώς το ανθρώπινο σώμα είναι κατάλληλα εξοπλισμένο ώστε να απομακρύνει από μόνο του τις τοξίνες μέσω των νεφρών, και του συκωτιού.

Ωστόσο, αν θέλουμε οπωσδήποτε να αποτοξινωθούμε, υπάρχει και ο ασφαλής τρόπος . Πρόκειται για την νηστεία! Μπορεί κάποιος απλά να απομακρύνει από την διατροφή του το κρέας και τα προϊόντα του για κάποιο –όχι υπερβολικά μεγάλο – χρονικό διάστημα καταναλώνοντας παράλληλα φρούτα , όσπρια και λαχανικά αλλά όχι σε αποκλειστικότητα.

Δίαιτες μονοφαγίας

Εδώ επιτρέπεται η κατανάλωση μόνο συγκεκριμένων τροφίμων όπως κοτόπουλο, μπριζόλα, ψάρι. Ο ενδιαφερόμενος μπορεί κάθε μέρα της εβδομάδας να φάει από το επιτρεπόμενο τρόφιμο όση ποσότητα θέλει, αρκεί να μην φάει κάτι διαφορετικό! Αρχικά υπάρχει απώλεια βάρους η οποία όμως είναι πλασματική και προσωρινή καθώς δεν προκύπτει λόγω της μείωσης του λίπους αλλά της μυϊκής μάζας.

Δίαιτα του γλυκαιμικού δείκτη

Ο γλυκαιμικός δείκτης είναι ένας τρόπος να μετράμε σε ποιό βαθμό μια υδατανθρακούχος τροφή αυξάνει το σάκχαρο αίματος. Όταν καταναλώνονται τροφές με υψηλό γλυκαιμικό δείκτη όπως γλυκά, πατάτες, λευκό ψωμί και ζυμαρικά το σάκχαρο αίματος ανεβαίνει πολύ γρήγορα με ανεπιθύμητα αποτελέσματα για τον οργανισμό καθώς αυξάνεται η έκκριση ινσουλίνης. Η έκκριση ινσουλίνης  που γίνεται στο πάγκρεας δημιουργεί στον οργανισμό το αίσθημα της πείνας και  την αποθήκευση λίπους στο σώμα. Στην συγκεκριμένη δίαιτα λοιπόν καταναλώνονται τρόφιμα με χαμηλό γλυκαιμικό δείκτη προκειμένου να διατηρούνται χαμηλά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα προκαλώντας έτσι την χρησιμοποίηση του λίπους ως πηγή ενέργειας.

Δίαιτες πολύ λίγων θερμίδων

Οι δίαιτες αυτές παρέχουν 400-800 θερμίδες την ημέρα. Η απώλεια βάρους μπορεί να είναι θεαματική και να φτάνει ακόμη και τα 3 κιλά την εβδομάδα, αλλά είναι πολύ περιορισμένο το φάσμα των ατόμων για τις οποίες ενδείκνυνται. Μπορούν να εφαρμοστούν από άτομα με νοσογόνο παχυσαρκία και πάντα κάτω από αυστηρή ιατρική παρακολούθηση και για διάστημα που δεν θα ξεπερνά τον ένα μήνα. Με την συγκεκριμένου τύπου δίαιτα χάνεται ναι μεν αρκετό βάρος αλλά δυστυχώς όχι μόνο από τον λιπώδη ιστό, που θα ήταν το σωστό, αλλά και από την μυϊκή μάζα.

Δίαιτα Dukan

Πρόκειται για μια κατά βάση πρωτεϊνική δίαιτα αποτελούμενη από τέσσερις φάσεις, η οποία όμως δεν είναι το ίδιο ‘αυστηρή’ όσο η Atkins. Είναι αρκετό να αναφερθεί πως η άδεια ασκήσεως επαγγέλματος του κυρίου Dukan, του αφαιρέθηκε το 2011 μετά από πλήθος θανάτων για τους οποίους ήταν υπεύθυνη η εν λόγω δίαιτα!

Θα μπορούσαμε να σχολιάζουμε δίαιτες για πολλές ακόμη σελίδες όπως οι δίαιτες συνδυασμών, διαχωρισμού τροφών και άλλες, αλλά ίσως να ήταν μάταιο. Ας δούμε λίγο ποιος είναι ο μηχανισμός της απώλειας βάρους ώστε να είμαστε σε θέση να επιλέξουμε την διατροφή που θα ακολουθήσουμε.

Η απώλεια βάρους εξαρτάται από ένα ισοζύγιο ανάμεσα στις θερμίδες που προσλαμβάνουμε και σε αυτές που καταναλώνουμε. Όταν το ισοζύγιο αυτό είναι αρνητικό, τότε επέρχεται η απώλεια βάρους. Αντίθετα όταν είναι θετικό, δηλαδή παίρνουμε πολύ περισσότερες θερμίδες από αυτές που καταναλώνουμε, τότε παχαίνουμε. Αυτό όμως δεν σημαίνει πως όσο λιγότερες θερμίδες πάρουμε τόσο περισσότερο θα αδυνατίσουμε.

Ο οργανισμός διαθέτει μηχανισμούς επιβίωσης και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να προσαρμόζει τον μεταβολισμό στις εκάστοτε συνθήκες. Έτσι, ένα άτομο τρώει υπερβολικά λίγο χωρίς να χάνει το επιθυμητό βάρος. Όταν τελικά τα καταφέρει μετά από πολύ κόπο να χάσει βάρος, έρχεται το χειρότερο κομμάτι. Μόλις ξεκινήσει πάλι να τρώει κανονικά, παχαίνει και όχι μόνο αυτό, παίρνει και επιπλέον βάρος από αυτό που είχε όταν ξεκίνησε την δίαιτα προκειμένου ο οργανισμός να είναι έτοιμος να αντιμετωπίσει παρόμοιες καταστάσεις στο μέλλον. Αυτό είναι το φαινόμενο γιο-γιο ή αλλιώς «ανακύκλωσης» βάρους.

Ποιο είναι το σωστό λοιπόν;

Η δίαιτα που είναι αποδεκτή παγκοσμίως και φυσικά πιο αποτελεσματική στην σωστή απώλεια βάρους αλλά και την προαγωγή της υγείας, είναι η υποθερμιδική, πτωχή σε λίπος δίαιτα. Μπορεί βέβαια, σε κάποιες ιδιαίτερες περιπτώσεις κάποιες από τις παραπάνω δίαιτες να ενδείκνυνται προκειμένου να εξυπηρετήσουν συγκεκριμένους σκοπούς ( όπως του γλυκαιμικού δείκτη σε κάποιον ασθενή με σακχαρώδη διαβήτη), αλλά το καλύτερο θα είναι η καθημερινή μας διατροφή, να είναι με βάση την μεσογειακή διατροφική πυραμίδα.

Οι υδατάνθρακες θα πρέπει να καλύπτουν το 50-55% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης με έμφαση στα προϊόντα ολικής άλεσης. Τα λίπη θα πρέπει να καλύπτουν λιγότερο από το 30% των προσλαμβανόμενων θερμίδων ημερησίως, με τα λίπη να μην ξεπερνούν  το 10% της κατανάλωσης. Έμφαση είναι καλό να δοθεί στην κατανάλωση φυτικών λιπαρών και ελαιολάδου. Τέλος οι πρωτεΐνες πρέπει να καλύπτουν το 15-20% της ημερήσιας θερμιδικής πρόσληψης. Τα παραπάνω ποσοστά μεταβάλλονται κατά περίπτωση καθώς οι ανάγκες είναι διαφορετικές ανάμεσα σε ένα υγιές άτομο και κάποιον που πάσχει από κάποια ασθένεια και . Ένας ειδικός σε κάθε περίπτωση είναι ικανός να υποδείξει τον πλέον σωστό τρόπο διατροφής ανάλογα με τις ανάγκες του καθενός.

Σε κάθε περίπτωση, όποιος και αν είναι ο τρόπος που θα αποφασίσετε να ακολουθήσετε για να χάσετε το περιττό βάρος, να θυμάστε πως έχετε ένα σύμμαχο για να το καταφέρετε! Πρόκειται για την άσκηση που σε συνδυασμό με ένα ισορροπημένο πρόγραμμα διατροφής που θα είναι κατάλληλο για τις δικές σας ανάγκες, θα σας βοηθήσει να χάσετε αλλά και να διατηρήσετε το βάρος σας.

Βρείτε την δική σας ισορροπία λοιπόν ανάμεσα στην ενέργεια που προσλαμβάνετε και σε αυτή που καταναλώνετε και απολαύστε τα οφέλη ενός υγιούς σώματος. Καλή επιτυχία!!!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner