Ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19

Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay
Χολίνη: Ευεργετική θρεπτική ουσία!!! Γνωρίστε, καταναλώστε και επωφεληθείτε!
13/09/2019
Show all

Ο ρόλος του Διαιτολόγου-Διατροφολόγου στην πρόληψη και αντιμετώπιση του Covid-19

Τη δεδομένη στιγμή βλέπουμε μια ταχεία εξάπλωση του Covid-19 ο οποίος φαίνεται να προσβάλει όλο και μικρότερες ηλικίες αλλά και άτομα χωρίς ιδιαίτερα υποκείμενα νοσήματα. Αρκετοί επιστημονικοί οργανισμοί, ανάμεσα στους οποίους και Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (WHO) υποστηρίζει ότι η παχυσαρκία και τα συνοδά μη μεταδιδόμενα νοσήματα αυξάνουν σημαντικά την πιθανότητα σοβαρών επιπλοκών σε ασθενείς με Covid-19.

Επίσης η αρχή Δημόσιας Υγείας της Αγγλίας (Public Health England) – ο αντίστοιχος ΕΟΔΥ-, εξέτασε τα δημοσιευμένα μέχρι σήμερα δεδομένα για τη σχέση ανάμεσα στο αυξημένο βάρος και την ασθένεια Conid-19 επιβεβαιώνοντας την ισχυρή συσχέτιση. Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι τα άτομα που είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα έχουν αυξημένο κίνδυνο εισαγωγής στο νοσοκομείο για νοσηλεία και αντίστοιχα σε μονάδα εντατικής θεραπείας, καθώς και πιθανόν αυξημένη θνησιμότητα.

Ο Διαιτολόγος-Διατροφολόγος με Άδεια Άσκησης Επαγγέλματος είναι ο μόνος επαγγελματίας και επιστήμονας υγείας που βάσει του Π.∆. 311/1997(ΦΕΚ Α ́, 221/29-10-1997) συμμετέχει στην πρόληψη, θεραπεία και αντιμετώπιση παχυσαρκίας και άλλων χρόνιων νόσων που σχετίζονται με τη διατροφή όπως πολλάκις έχει επισημανθεί και από τους επίσημους συλλόγους που μας αντιπροσωπεύουν.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει πως ότι τρώμε και πίνουμε μπορεί να επηρεάσει στην ικανότητα του σώματός μας να καταπολεμά και να αναρρώνει από μολύνσεις. Παρόλο που καμία τροφή ή συμπλήρωμα διατροφής δεν μπορεί να αποτρέψει ή να θεραπεύσει τη μόλυνση από το COVID-19, η υγιεινή διατροφή είναι σημαντική  για την υποστήριξη του ανοσοποιητικού συστήματος. Η καλή διατροφή μπορεί επίσης να μειώσει την πιθανότητα εμφάνισης άλλων προβλημάτων υγείας, όπως η παχυσαρκία, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης και ορισμένοι τύποι καρκίνου.

  • Καταναλώστε φρέσκα φρούτα και λαχανικά καθημερινά. (5 μερίδες).
  • Τα 2-3 γεύματα πρέπει να περιέχουν πρωτεΐνη. Μην ξεχνάτε να τρώτε και φυτική πρωτεΐνη από τα όσπρια και ξηρούς καρπούς.
  • Για σνακ επιλέξτε φρούτα, λαχανικά και φρέσκους χυμούς από αυτά και αποφύγετε τα αλμυρά και γλυκά σνακ.
  • Μειώστε το κορεσμένο λίπος που περιέχεται κυρίως σε επεξεργασμένα τρόφιμα.
  • Προτιμήστε λευκό κρέας που έχει εκ των πραγμάτων λιγότερα λιπαρά και μην υπερ μαγειρεύετε τα κρεατικά. Καταναλώστε κόκκινο κρέας 1 φορά την εβδομάδα.
  • Επιλέξτε σύνθετους υδατάνθρακες όπως καστανό – άγριο ρύζι, ζυμαρικά & ψωμί ολικής άλεσης, πλιγούρι, κινόα.
  • Ενυδατωθείτε όλη την ημέρα. Πιείτε 8-10 ποτήρια καθημερινά. Δώστε γεύση στο νερό σας με φρέσκα λαχανικά και φρούτα και αποφύγετε χυμούς πλούσιους σε ζάχαρη.
  • Μειώστε την κατανάλωση ζάχαρης.

Τέλος προσπαθήστε να βάλετε και την άσκηση στην καθημερινότητά σας, προσαρμοσμένη στην φυσική σας κατάσταση.

Όλα τα παραπάνω αποτελούν γενικές συστάσεις όπως προσδιορίζονται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό υγείας. Το ιδανικό για τον κάθε άνθρωπο ποικίλει ανάλογα με την κατάσταση υγείας του, το σωματικό του βάρος και την συνήθειές του.

Εμπιστευτείτε ένα επαγγελματία Διαιτολόγο – Διατροφολόγο για να σας καθοδηγήσει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο.

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner