Εσείς πεινάτε με το στομάχι ή με το μυαλό;;;

Είμαι εθισμένος στο junk food; Τι μπορώ να κάνω;
25/01/2019
Φωτογραφία από congerdesign από το Pixabay
Χολίνη: Ευεργετική θρεπτική ουσία!!! Γνωρίστε, καταναλώστε και επωφεληθείτε!
13/09/2019
Show all

Εσείς πεινάτε με το στομάχι ή με το μυαλό;;;

Είναι πολλές οι φορές που πεινάτε ασύστολα, φαντάζεστε φαγητά και παράλληλα νιώθετε και μια μικρή θλίψη για τις επιπλέον άχρηστες θερμίδες που ετοιμάζεστε να πάρετε! Γιατί πεινάτε όμως; Είναι η πείνα σας βιολογική ή συναισθηματική; Καιρός να μάθετε να το ξεχωρίζετε!

            Η πείνα είναι μια φυσιολογική ανάγκη του οργανισμού που προκαλείται προκειμένου να καλύψουμε τις βιολογικές ανάγκες μας. Γίνεται αντιληπτή σε περιοδικά χρονικά διαστήματα και μπορεί να ικανοποιηθεί με την λήψη οποιουδήποτε φαγητού. Αντίθετα, η όρεξη είναι μια ψυχολογική επιθυμία για συγκεκριμένο τρόφιμο, φαγητό ή ομάδα τροφών.

Ας δούμε όμως τα χαρακτηριστικά της κάθε περίπτωσης, ώστε να αντιλαμβανόμαστε εγκαίρως και να πράττουμε αναλόγως.

Βιολογική πείνα Συναισθηματική πείνα
Είναι απόλυτα φυσιολογική και εμφανίζεται με σκοπό να καλύψουμε τις απαραίτητες ανάγκες του οργανισμού προκειμένου να κρατηθούμε στη ζωή. Συνήθως εμφανίζεται λόγω μεταπτώσεων στην ψυχολογία και τα συναισθήματα και δίνει την ψευδή αίσθηση απομάκρυνσης από τα προβλήματα μέσω του φαγητού.
Γίνεται αντιληπτή σταδιακά δίνοντας σημάδια σιγά σιγά ώστε να προετοιμάσουμε την λήψη τροφής. Εμφανίζεται απότομα και κάνει την κατανάλωση τροφής επιτακτική ανάγκη.
Μπορεί να καλυφθεί με την λήψη οποιασδήποτε τροφής που θα μας δώσει ενέργεια. Ικανοποιείται μόνο με την λήψη συγκεκριμένης τροφής όπως για παράδειγμα γλυκό και μάλιστα σε ποσότητα.
Μετριάζεται το αίσθημα της πείνας όταν καταναλώσουμε επαρκή ποσότητα τροφής. Δεν υπάρχει «φρένο» στο φαγητό. Δεν υπάρχει αίσθημα κορεσμού παρά μόνο όταν η ποσότητα που έχουμε καταναλώσει είναι υπερβολική.
Το φαγητό θα μας «κρατήσει» για αρκετές ώρες, μέχρι να γίνει η πέψη της τροφής. Μετά από λίγο, παρόλο που η ποσότητα φαγητού που έχει καταναλωθεί είναι υπερβολική, η πείνα ξαναχτυπά την πόρτα του μυαλού.
Η πείνα πηγάζει συνήθως από το άδειο στομάχι. Η πείνα πηγάζει από το μυαλό!
Μετά το φαγητό, αισθανόμαστε κορεσμό και έχουμε θετικά συναισθήματα. Μετά το φαγητό εμφανίζονται η τύψεις σε μεγάλο βαθμό οι οποίες όμως σύντομα θα πνιγούν στο επόμενο γεύμα!

            Είναι σαφείς οι διαφορές ανάμεσα στα δυο είδη πείνας. Ένας καλός τρόπος να δείτε αν πράγματι τρώτε και εσείς σύμφωνα με το συναίσθημα, ή με τη λογική είναι να δοκιμάσετε να κρατήσετε για κάποιες μέρες ένα διατροφικό ημερολόγιο στο οποίο θα καταγράφετε την τροφή, την ώρα που τρώτε, την ποσότητα, τον χρόνο που αφιερώνετε στο γεύμα καθώς και τα συναισθήματα που είχατε αφού ολοκληρώσατε το κάθε γεύμα.

            Παράδειγμα: Κάποιος που τρώει όταν το στομάχι γουργουρίζει ή όταν έχει μειωμένη συγκέντρωση, χορταίνει με μια λογική ποσότητα φαγητού και μετά τη λήξη του αισθάνεται όμορφα, μάλλον ανήκει στην υγιή περίπτωση ανθρώπου που δρα σύμφωνα με την βιολογική πείνα.

Αντίθετα, κάποιος που ξαφνικά θα σκεφτεί ένα είδος τροφής και δεν μπορεί να ηρεμήσει μέχρι να το φάει και μάλιστα σε υπερβολική ποσότητα και συνάμα αισθάνεται και τύψεις μετά τη λήξη του γεύματος, ανήκει στην περίπτωση ανθρώπου που τον καθοδηγεί η συναισθηματική πείνα και όχι η βιολογική.

            Τώρα λοιπόν ξέρετε! Ανακαλύψτε και εσείς τον πραγματικό λόγο που πεινάτε και προσπαθήστε για το καλύτερο!

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner