Διατροφή με νηστεία: Οφέλη και μειονεκτήματα!
Η Σαρακοστή έχει ξεκινήσει και είναι αρκετοί αυτοί που ξεκινούν νηστεία. Πολλοί το κάνουν για θρησκευτικούς λόγους αλλά υπάρχουν και κάποιοι που την ακολουθούν προκειμένου να αποτοξινωθούν όπως λένε από το κρέας και να φάνε πιο υγιεινά. Πόσο σωστό είναι αυτό όμως και πώς μπορεί να επιτευχθεί;
Η διατροφή κατά την Σαρακοστή απ αρτίζεται από όσπρια, λαδερά, θαλασσινά, λαχανικά, σαλάτες, φρούτα και δημητριακά. Εκτός λίστας μένουν οι ζωικές τροφές και τα προϊόντα τους, όπως κρέας, αλλαντικά, αυγά γαλακτοκομικά καθώς και τα ψάρια.
Τι κερδίζουμε όμως με τη νηστεία και τι είναι αυτά που χάνουμε;
Καταναλώνοντας σε μεγαλύτερη συχνότητα λαχανικά όπως λαδερά, σαλάτες αλλά και μαγειρεμένα με τα
θαλασσινά λαμβάνουμε μεγαλύτερες ποσότητες φυτικών ινών που είναι ευεργετικές για την εύρυθμη λειτουργία του γαστρεντερικού συστήματος. Οι παραπάνω τροφές βοηθούν και στην καλύτερη ρύθμιση του σακχάρου.
Εξαιτίας της έλλειψης κρέατος η κατανάλωση κορεσμένου λίπους είναι μειωμένη, γεγονός που βοηθά στην μείωση των επιπέδων της χοληστερόλης και των τριγλυκεριδίων.
Η κατανάλωση μονοακόρεστων λιπαρών όπως το ελαιόλαδο αυξάνεται σε περιόδους νηστείας τόσο λόγω του τρόπου μαγειρέματος όσο και του είδους τροφής που προτιμάμε(όσπρια, λαδερά). Επίσης παίρνουμε καλά λιπαρά και από τους ξηρούς καρπούς που έρχονται να καλύψουν τα ενδιάμεσα γεύματα στη θέση κάποιου αρτύσιμου σνακ.
Υπάρχουν όμως και ελλείψεις που μπορεί να προκύψουν από μια νηστίσιμη διατροφή.
Λόγω της έλλειψης γαλακτοκομικών προϊόντων μπορεί να προκύψει μη κάλυψη των αναγκών ενός οργανισμού σε ασβέστιο, γεγονός που έχει επιπτώσεις στην οστική μάζα και σε γυναίκες με οστεοπόρωση ή οστεοπενία αυξάνει τον κίνδυνο καταγμάτων.
Δεν καλύπτονται οι ανάγκες σε σίδηρο από τις φυτικές πηγές αυτού όπως πράσινα φυλλώδη λαχανικά, όσπρια κλπ. Η έλλειψη αυτή έχει ως συνέπεια την μείωση των επιπέδων σιδήρου στον οργανισμό, την εμφάνιση κόπωσης, την κακή θερμορύθμιση και την αδυναμία συγκέντρωσης.
.
Επίσης μπορεί να προκύψουν ελλείψεις σε βιταμίνες του συμπλέγματος B που έχουν ως συνέπεια την κακή λειτουργία του κεντρικού νευρικού συστήματος.
Για να μειώσουμε τους κινδύνους από τις παραπάνω ελλείψεις, καλό είναι η διατροφή μας διαμορφωθεί ως εξής:
Για την πρόσληψη σιδήρου:
Για την πρόσληψη ασβεστίου:
Πρωτεΐνες:
Είναι όμως η νηστεία για ένα τόσο μεγάλο χρονικό διάστημα κατάλληλη για όλους;
Η απάντηση είναι πως προφανώς και όχι! Υπάρχουν ομάδες ανθρώπων που καλό είναι να αποφύγουν την νηστήσιμη διατροφή μεγάλης διάρκειας.
Αυτές είναι:
Είναι σαφές λοιπόν πως με μια νηστίσιμη διατροφή μπορούμε πράγματι να κερδίσουμε σε επίπεδο υγείας αρκεί αυτή να είναι δομημένη με τέτοιο τρόπο ώστε να καλύπτονται όλες οι καθημερινές ανάγκες σε ενέργεια με βάση πάντα τις γευστικές μας προτιμήσεις και την κατάσταση υγείας στην οποία βρισκόμαστε!
Συμβουλευτείτε έναν πτυχιούχο Διατροφολόγο- Διαιτολόγο και φτιάξτε μαζί το ιδανικό πρόγραμμα διατροφής για εσάς. Καλή Σαρακοστή!
Καλή επιτυχία!!!