Δοκιμάστε αυτή την συνταγή και θα αλλάξετε γνώμη για τις βαρετές πατάτες φούρνου!!!
Φτιάξτε τις για κυρίως πιάτο ή συνοδευτικό για κοτόπουλο ή χοιρινό!
Εύκολη, γρήγορη και απόλυτα πεντανόστιμη συνταγή!!!
Υλικά για 6 άτομα
- 1 κιλό πατάτες
- 700 γραμμ. μεγάλα μανιτάρια, κατά προτίμηση portobello
- 1 ξερό κρεμμύδι κομμένο σε λεπτές φέτες
- 3/4 φλ. τσαγιού ελαιόλαδο
- 2 σκελίδες σκόρδο
- 4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
- 1/2 φλ. τσαγιού βερμούτ ή λευκό ξηρό κρασί
- Αλάτι, πιπέρι
Προετοιμασία
- Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 200ο Καθαρίζουμε τις πατάτες και τις κόβουμε σε λεπτές φέτες. Καθαρίζουμε τα μανιτάρια και τα κόβουμε σε φέτες. Ζεσταίνουμε το 1/3 της ποσότητας του ελαιολάδου σε βαθύ τηγάνι και ροδίζουμε τα μανιτάρια για 5΄ μαζί με το σκόρδο και το κρεμμύδι. Πασπαλίζουμε με το μαϊντανό και αποσύρουμε από τη φωτιά. Αλατοπιπερώνουμε το μείγμα των μανιταριών.
- Σε λαδωμένο πυρίμαχο σκεύος στρώνουμε μία στρώση λεπτοκομμένες πατάτες (τη μισή ποσότητα). Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο και αλατοπιπερώνουμε. Σκεπάζουμε τις πατάτες με μία στρώση μανιτάρια. Στρώνουμε τις υπόλοιπες πατάτες σε άλλη μία στρώση. Τις αλατοπιπερώνουμε και τις ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Τέλος προσθέτουμε τα υπόλοιπα μανιτάρια σε μία στρώση. Ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο. Περιχύνουμε με το βερμούτ ή το κρασί. Σκεπάζουμε το σκεύος με αλουμινόχαρτο, σφραγίζοντας καλά τις άκρες του στο χείλος του.
- Ψήνουμε το φαγητό για 30΄. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 180οC, ξεσκεπάζουμε το φαγητό και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30΄, έως ότου μαλακώσουν καλά οι πατάτες. Για να μειώσουμε το χρόνο ψησίματος στο μισό, δηλαδή στα 30΄, μπορούμε να προβράσουμε τις πατάτες για 10΄ και μετά να στήσουμε το φαγητό. Ο πρώτος τρόπος όμως είναι ο καλύτερος στην όψη και στη γεύση.
Πηγή: argiro.gr
Tip: Τα μανιτάρια δεν τα πλένουμε με νερό. Τα σκουπίζουμε απαλά με βρεγμένο χαρτί ή πετσέτα, λίγο πριν τα χρησιμοποιήσουμε καθώς μαυρίζουν- οξειδώνονται εύκολα.
Καλή σας όρεξη!!!