Καφές: Η καθημερινή μας απόλαυση

ΕΟΡΤΑΣΤΙΚΟ ΜΕΝΟΥ: ΑΠΟΛΑΥΣΗ ΜΕ ΝΟΥ!
22/12/2016
Σακχαρώδης Διαβήτης της Κύησης
18/01/2017
Show all

Καφές: Η καθημερινή μας απόλαυση

Καφές: Μια καθημερινή απόλαυση

Η μέρα για τους περισσότερους από εμάς ξεκινά με μια κούπα καφέ της αρεσκείας μας. Η πλειοψηφία έχει
συνυφασμένη την χρήση καφέ με τις βασικότερες  προσωπικές και κοινωνικές λειτουργιές. Όρεξη, απόλαυση, χαλάρωση η συχνά ακόμη ευκαιρία για διασκέδαση, σχεδόν ταυτίζονται ή καλύτερα προσαυξάνονται με έναν καλό καφέ!

Ποιες είναι όμως οι επιδράσεις αυτού του ροφήματος στον οργανισμό;

Ανάμεσα στα περισσότερα από τα 2000 συστατικά του καφέ, είναι και η καφεΐνη. Πρόκειται για μια ουσία που περιέχεται σε περισσότερα από 60 είδη φυτών , που χρησιμοποιούνται για την παραγωγή προϊόντων όπως καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά. Αυτή είναι και η κύρια υπεύθυνη ουσία για τις ιδιότητες του καφέ οι οποίες είναι τόσο θετικές όσο και αρνητικές και διαφέρουν από άτομο σε άτομο, ηλικία, κατάσταση υγείας κ.α.

Το βασικότερο γνώρισμα του καφέ είναι ότι λειτουργεί διεγερτικά στο νευρικό σύστημα, δρώντας ως ελαφρύ τονωτικό. Αυτός είναι άλλωστε και ο λόγος που τον κάνει το πρώτο σε κατανάλωση ρόφημα παγκοσμίως! Έχει αντιοξειδωτικές ικανότητες προστατεύοντας τον οργανισμό από την φθορά που προκαλούν οι ελεύθερες ρίζες.

Επίσης μειώνει κατά 45% την δημιουργία πέτρας στη χολή και τα νεφρά ενώ παράλληλα βοηθά στην καταπολέμηση της δυσκοιλιότητας, προλαμβάνοντας έτσι τον καρκίνο του παχέως εντέρου. Συμβάλει στην θεραπεία των ημικρανιών, μειώνει τις κρίσεις άσθματος και αυξάνει τον μεταβολικό ρυθμό μεταγευματικά.

Σε αυξημένη ποσότητα (> 4 κούπες των 150 ml) είναι βέβαια λογικό να προκαλεί την εμφάνιση κάποιων ανεπιθύμητων συμπτωμάτων, όπως: νευρικότητα, άγχος, αϋπνία, ταχυκαρδία, αναστολή της δράσης φαρμάκων που λαμβάνονται την δεδομένη χρονική περίοδο, παροδική αύξηση της αρτηριακής πίεσης σε υπερτασικούς ασθενείς. Επίσης είναι πιθανό να προκληθεί αφυδάτωση λόγω αυξημένης διούρησης ή και αποβολή ασβεστίου στα ούρα.

Περιεκτικότητα ροφημάτων σε καφεΐνη
Είδος καφέ Ποσότητα mg καφεΐνης
Απόσταγμα (γαλλικός, espresso) 237 ml 95-200  mg
Απόσταγμα ντεκαφεϊνέ 237 ml 2-12 mg
Απόσταγμα μερίδα – κάψουλα 237 ml 75-150 mg
Απόσταγμα μερίδα – κάψουλα ντεκαφεϊνέ 237 ml 2-4 mg
Espresso σε καφετέρια 30ml 47-75 mg
Espresso σε καφετέρια  ντεκαφεϊνέ 30 ml 0-15 mg
Στιγμιαίος 237 ml 27-173 mg
Στιγκιαίος – ντεκαφεϊνέ 237 ml 2-12 mg
Latte/mocha κλπ 237 ml 63-175 mg
Ελληνικός 227 g 135 mg

 

Θα πρέπει να σημειωθεί ότι οι παραπάνω ποσότητες είναι ενδεικτικές, καθώς η περιεκτικότητα καφεΐνης εξαρτάται από πολυάριθμούς παράγοντες, όπως η διαδικασία καβουρδίσματος του καφέ αλλά και ο χρόνος ψησίματος του καφέ.

Μέτρον άριστον λοιπόν! Βρείτε χρόνο να απολαύσετε το καφεδάκι σας με φίλους χωρίς υπερβολές στην κατανάλωση και επωφεληθείτε από τις θετικές του επιδράσεις.

Σημείωση: Είναι προφανές πως καλό είναι να μην υπερφορτώνουμε τον καφέ με ζάχαρη και άλλες γλυκαντικές ουσίες καθώς προσθέτουν πολλές θερμίδες και σε κάποιες περιπτώσεις αλλοιώνουν τη  γεύση και τα αρώματά του!

 

Μετάβαση στο περιεχόμενο
ΕΣΠΑ Banner